Eetbare bloemen - 3

vaak te mooi om op te eten

De bloemen smaken heel zacht, als knapperige, beetje pittige sla met een zoete bijsmaak. Courgettebloemen smaken ook heel zacht en vol. Beide kun je vullen met bijvoorbeeld ricotta of roomkaas. Courgettebloemen smaken gefrituurd in een deegkorstje ook verrukkelijk.


Weinig smaak, maar wel veel kleur

Er zijn een heleboel bloemen waar een fijnproever misschien wel smaak aan kan ontdekken, maar waarvan je toch ook zou kunnen stellen dat er gewoon geen smaak aan zit. Korenbloem is zo’n geval, evenals vlijtig liesje. Als er al smaak aan zit, dan vind je dat in een gerecht echt niet terug. Gebruik ze vooral voor de kleur. Omdat ze weinig smaak bevatten, kun je er zoveel van gebruiken als je wilt.



Zelf zaaien

Steeds meer zaadhuizen bieden een zaadmix van eetbare bloemen aan. Je krijgt dan een mix van de meest smaakvolle soortjes. Of dat ideaal is, weet ik niet, want je krijgt zowel hoge als lage soorten door elkaar. Het is daarentegen wel een heel laagdrempelige manier om het uit te proberen.

Als je zaden gaat bestellen, bijvoorbeeld bij Tabernal, bestel er dan ook gelijk een saladeblaadjesmix bij. Je kunt beide ook zaaien op een kale plek in je border of zelfs in een flinke pot en hebt er dus geen moestuin voor nodig. Na ca. 1-2 maanden oogst je al biologische salades uit eigen tuin.


Meer lezen?

Heel leuk vond ik de informatie die ik tegenkwam op de site van Diana’s Mooie Moestuin. Ze heeft meer bloemen uitgeprobeerd dan ik en oppert allerlei inspirerende, culinaire ideeën.


Koken met bloemen

Als je eenmaal enthousiast bent geworden over koken met bloemen, kun je op internet de meest waanzinnige recepten bij elkaar googelen. Van rozenlimonade tot lavendelijs en van paardenbloemenjam tot viooltjessalade. Op www.smulweb.nl kun je recepten zoeken op ingrediënt, dus ook op ‘viooltje’, ‘goudsbloem’, ‘lavendel’ of ‘rozenblaadjes’. Have fun!


« vorige 1 - 2 - 3

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 3 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten