Bemesting

voedsel voor een gezonde bodem

BemestingShera van den Wittenboer

Op vruchtbare grond is het makkelijk tuinieren. Een gezonde, voedselrijke bodem heeft een evenwichtige samenstelling en bevat voldoende mineralen en spoorelementen. Onder het motto ‘wie veel verlangt moet ook wat geven’ een basislesje bemesting.

Meststoffen zijn onder te verdelen in twee soorten, anorganische meststoffen en organische meststoffen. De anorganische meststoffen, beter bekend onder de naam kunstmest, werken over het algemeen sneller dan organische. Een optredend tekort van een bepaald mineraal kan met kunstmest dan ook snel worden gecorrigeerd. De mineralen en spoorelementen die in kunstmest zitten, zijn precies dezelfde stoffen als in organische meststoffen voorkomen.


Organisch of kunstmest?

Toch heeft organische mest absoluut de voorkeur omdat het langer werkzaam blijft en daarnaast de bodemstructuur verbetert. Doordat de mineralen en spoorelementen gebonden zijn aan organische deeltjes spoelt het ook niet zo snel uit. Daarnaast kan een teveel aan kunstmest het bodemleven aantasten. Ook kunnen planten die bemest worden met kunstmest té snel reageren, waardoor naar verhouding teveel ‘geïnvesteerd’ wordt in bladproductie. De wortelgroei blijft dan achter. Bovengronds ziet de plant er dan weelderig uit, maar hij is niet bestand tegen een stootje. Bij droogte kwijnen ze dan gemakkelijk weg en zijn vatbaarder voor ziektes en plagen. Lees dit artikel over kunstmest voor meer informatie over de schadelijke effecten van kunstmest.


Organische meststoffen

Voorbeelden van organische meststoffen zijn gft-compost, zelfgemaakte tuincompost, gecomposteerde bladaarde, stalmest of kippenmest. Veel organische meststoffen zijn ook in korrelvorm verkrijgbaar en daardoor gemakkelijker te verdelen tussen de beplanting. Gebruik in ieder geval geen verse, dierlijke mest om je tuin te verrijken. Dit bevat teveel ammoniak, waardoor je planten kunnen verbranden. Ook kan gebruik van verse mest ertoe leiden dat de bodem verzuurt. Laat stalmest (paarden- of koeienmest gemengd met stro) of kippenmest daarom eerst tenminste een half jaar rijpen voordat je het over je tuin verdeelt.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 19 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten