Een zee van bloemen - 2

maak van je tuin een bloemenweide


De perfecte basis

Een bloemenweide is gemakkelijk zelf te creëren. In principe kan elk stukje grond als basis dienen, of dat nu gazon is of braakliggend terrein. Het maakt niet uit of dit terrein van nature nat of droog is, zolang het maar niet de ene keer kurkdroog is en de andere keer moerassig. Te grote schommelingen zijn funest.

Voor de aanleg van een meerjarige bloemenweide is het beter als de grond lange tijd niet is omgespit of bewerkt. Voor de aanleg van een weide met vooral eenjarige akkerbloemen is verstoorde grond juist een voordeel.

Bij zowel de eenjarige als de meerjarige bloemenweide is het een pré als de grond zo min mogelijk is bemest. Voedselarme, niet zure grond levert verreweg de meest soortenrijke bloemenweide op. Zandgrond is van nature arm en deze grondsoort vormt daarmee dan ook de beste basis voor een bloemrijke weide.

Als je beschikt over humusrijke, vruchtbare grond, dan kun je deze verschralen door steeds te maaien en het maaisel af te voeren, zodat de voedingsstoffen niet terugkeren in de bodem. Bij erg voedselrijke grond zal dit proces jaren in beslag nemen en heb je er dus wel wat geduld bij nodig, maar je weitje zal bij het verstrijken van de jaren wel steeds rijker gaan bloeien.

Wil je sneller resultaat, dan is het een mogelijkheid om de bovenste, voedselrijke grondlaag van minimaal 25-30cm dik weg te halen, waarmee je de veel schralere, niet verstoorde onderlaag blootlegt. Ook kun je overwegen om de voedselrijke bovenlaag geheel te vervangen door een armere grondsoort.Het gazon als uitgangspunt

De omvorming van een bestaand gazon tot bloemenweide vraagt een andere aanpak dan de omvorming van een braakliggend terrein. Het omvormen van een bestaand gazon is heel eenvoudig. Stop gewoon met het wekelijks maaien van (een deel van) het gazon, strooi geen kalk of mest meer en laat het mos en onkruid voor wat het is. Kortom, doe niets van al die dingen die je normaal gesproken doet om je gazon fris en gezond te houden. Hoe slechter het met je gazon gesteld is, des te beter. Omdat gazongras vrij weinig grove grassoorten bevat, is het een prima uitgangspositie voor een meerjarige bloemenweide.

Je kunt nu rustig afwachten tot er vanzelf madeliefjes, boterbloemen, ereprijs en klaver in je gazon verschijnen, maar je kunt je weide ook een beetje helpen door zoden uit het gras te steken en daar weidebloemen te planten. Maak daarbij een cirkel vrij van ca. 15cm om de nieuwe planten een voorsprong te geven op het bestaande gras. Bollen en knollen als krokussen, sneeuwklokjes, botanische narcissen en boshyacintjes strooi je met losse hand en plant ze in het gras waar ze neerkomen.


« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten