Een zee van bloemen - 3

maak van je tuin een bloemenweide


Een bloemenweide op kale grond

Een braakliggend terrein leent zich voor de aanleg van een vaste bloemenweide, maar ook voor inzaai van eenjarige akkerbloemen als korenbloemen, klaprozen en bolderik. Een combinatie van beide kan ook. In veel zaadmengsels van wildbloemen zitten zowel eenjarige als meerjarige soorten, zodat je meteen het eerste jaar al van een grote bloemenpracht kunt genieten. De meerjarige bloemen zullen de bloemenweide steeds meer gaan domineren in de jaren die volgen.

Voor je wildbloemen zaait, moet je eerst ongewenste en hardnekkige onkruiden als kweekgras, zuring en akkerdistels verwijderen. Maak vervolgens de bovenste 20cm aarde los met behulp van een spade en een hark, of, als het een groot stuk betreft, gebruik je een (gehuurde) grondfrees. Wacht hierna nog een week of 4-6 om nieuw opgekomen onkruiden te kunnen verwijderen. Probeer hierna de grond niet meer teveel te verstoren, omdat dit de groei van nieuwe onkruiden stimuleert. Je zaaibed is nu klaar om te worden ingezaaid.Wildbloemen inzaaien

Het najaar is de beste periode om je weide in te zaaien, omdat de jonge zaailingen dan de beste start krijgen. Het is echter ook mogelijk om in het voorjaar te zaaien. Je bloemenweide zal dan wat later in de zomer bloeien.

Zaai een wildbloemenmengsel dat geschikt is voor je situatie. Er zijn zaadmengsels verkrijgbaar voor natte of droge grond en voor zowel zon of schaduw. Je kunt een zaadmengsel kiezen dat enkel uit bloemen bestaat, maar een echte bloemenweide bestaat natuurlijk ook uit gras. Dat laat de bloemen veel mooier uitkomen.

Laat je adviseren door een in wildbloemen gespecialiseerde zaadhandel over de meest geschikte grassoorten voor die passen bij je grond.

Voor een betere verdeling meng je het zaad met wat zand en zaai je breedwerpig met de hand, of, op grote percelen, met een speciale zaaimachine (ze zijn te huur). Na het zaaien het zaad heel licht inharken en eventueel voorzichtig instampen of aanrollen met een wals.« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten