Een zee van bloemen - 4

maak van je tuin een bloemenweide


Eenjarige bloemenweide of akkerweide

Een eenjarige bloemenweide levert het eerste jaar meteen al een spectaculaire bloemenzee op. Zonder ingrijpen zal het tweede jaar wat minder bloemrijk zijn. Na dit tweede jaar zul je de hele bloemenweide helemaal opnieuw moeten frezen of omspitten, omdat akkerbloemen verstoorde (losgemaakte) grond nodig hebben om goed te kunnen gedijen.

Je zult daardoor de strijd met ongewenste onkruiden helaas ook opnieuw moeten aangaan, omdat die na het spitten weer ruim baan krijgen. Om die redenen is de eenjarige akkerweide op de lange termijn de meest arbeidsintensieve soort bloemenweide.Meerjarige bloemenweide

De meerjarige bloemenweide begint minder spectaculair, maar wordt doorgaans elk jaar mooier. Van nature, omdat de grond verschraalt en er daardoor meer ruimte is voor inheemse soorten om zich uit te zaaien, maar waarschijnlijk vooral doordat je er zelf soorten bij verzamelt en die uitplant. Wat dat betreft hoeft een bloemenweide niet zoveel te verschillen van een border.

Ik ken iemand bij wie de bloemenweide eruit ziet als een spontaan en natuurlijk ontstaan geheel, maar waar in werkelijkheid bijna elke bloem, van zeldzaam sneeuwklokje tot die ene speciale pinksterbloem, zorgvuldig geplant is. Als je wilt kunt je al je tuinierskunsten op je bloemenweide loslaten. Het mag, maar het hoeft niet. Gewoon vanuit je hangmat genieten van je bloemenzee en eenmaal per jaar wat maaien werkt ook.


Sneller verschralen

Een goede manier om je grasrijke bloemenweide sneller te verschralen is door de kleine en grote ratelaar uit te zaaien (Rhinanthus minor en R. major). Deze geelbloeiende plantjes, die wat weg hebben van leeuwenbekjes, parasiteren op de wortels van grassen, waardoor deze langzaam uitgeput raken en plaatsmaken voor bloemen. Een voorwaarde is wel dat je je weide niet eerder maait dan eind juli, omdat de ratelaar, die eenjarig is, pas half juli rijp zaad gevormd heeft. Het zaad is verkrijgbaar bij gespecialiseerde zadenhandelaars.


« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten