Een zee van bloemen - 5

maak van je tuin een bloemenweide


Maaien

Hoewel níet maaien de aanzet kan zijn tot een bloemenweide, is wél maaien uiteindelijk noodzakelijk om diezelfde bloemenweide in stand te houden. Wanneer je je bloemrijke weide nooit maait, zal er eerst ruigte ontstaan waarin zaailingen van bomen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk houd je er dan een bos aan over.

Als je geen koeien of schapen in je tuin wilt laten grazen om je weide in toom te houden (wat ik me goed kan voorstellen), zul je zelf moeten maaien. Niet eens per week zoals bij gewoon gazon, maar toch minimaal eens per jaar. De frequentie van maaien hangt af van twee factoren: de vruchtbaarheid van de bodem (op vruchtbare bodem moet vaker gemaaid worden dan op arme zandgrond) en de gewenste bloemen. Maai niet voordat de planten die je graag in je bloemenweide ziet kans hebben gehad om zaad te zetten en zichzelf uit te zaaien.

Een gewone gazonmaaier is niet geschikt om een bloemenweide te maaien. Gebruik hiervoor een zeis of bosmaaier. Laat na het maaien het maaisel een paar dagen liggen voordat je het afvoert. Zo kan het rijpe zaad zich beter uitzaaien en hebben de insecten uit je bloemenweide nog even de tijd om een ander onderkomen te vinden. Voor de fauna in uw bloemenweide is het bovendien beter als je niet te snel maait, zodat ze tijd hebben om te vluchten.Gazon en bloemenweide

Als je tuin te klein is voor zowel een bloemenweide als een gazon en je wilt toch beide, dan is de voorjaarsbloemenweide een goed alternatief. In de lente staat je gazon dan vol met krokussen, sneeuwklokjes, boterbloemen en pinksterbloemen.

Om er van verzekerd te zijn dat deze planten het volgende jaar opnieuw zullen bloeien, is de stelregel dat er pas 4-6 weken na de laatste bloeier gemaaid mag worden. Houd bij de keuze van planten dan ook rekening met hun bloeitijd.

Wil je al heel vroeg in het jaar kunnen maaien, kies dan alleen echt vroege bloeiers als sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokussen en winterakonieten. Als je weitje later gemaaid mag worden, komen ook soorten als narcissen, kievietsbloemen, pinksterbloemen, camassia en vogelmelk in aanmerking.

Je kunt het gazon ook structureel wat hoger laten groeien en minder kort afmaaien. Op die manier geef je soorten als madeliefjes, witte en rode klaver, ereprijs en boterbloemen een kans zich te vestigen en te bloeien.


« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten