Bont Zevenblad

onkruid of sierplant?

Bont ZevenbladShera van den Wittenboer

Aegopodium podagraria klinkt als de naam van een deftige plant. Schijn bedriegt. In het Latijn heeft zelfs het grootste onkruid nog een elegante naam, want hier hebben we toch echt te maken met het bijzonder geduchte zevenblad.

Hoewel zevenblad in de Verenigde Staten wordt geprezen om zijn uitmuntende kwaliteiten als bodembedekker (sterk, snelgroeiend en zelfs in diepe droge schaduw nog geen stukje bodem kaal latend), wordt hij in ons land beschouwd als de grootst denkbare tuinplaag. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de gemiddelde tuin hier een stuk kleiner is dan in de VS. Hier gunnen we dergelijke hardnekkige woekeraars liever nog geen vierkante centimeter. Gezegend zijn degenen die het niet in de tuin hebben.


Chemisch bestrijden

Zelfs de organische tuinier zou z’n principes nog overboord wijken en (bijna) uitwijken naar chemische middeltjes om er maar van af te komen. Zo ook ik. Ik strijd al jaren tegen het spul en hoe meer ik probeer, des te sterker lijkt het te worden. Om wanhopig van te worden.

En tóch heb ik ervoor gekozen om juist zevenblad dit keer de hoofdrol in dit artikeltje te geven. Niet het gewone zevenblad, maar wel zijn bontbladige broertje met de nog mooiere naam Aegopodium podagraria ‘Variegatum’. En het is niet alleen de naam, maar zeker ook het blad dat mooier is. Vooral als het bonte zevenblad geplant wordt onder het lichte gebladerte van een boom, waarbij het gefilterde zonlicht voor nog meer vlekjes zorgt op het al van nature gevlekte blad, is deze plant echt schitterend.


Wolf in schaapskleren

Ik zal je niet proberen wijs te maken dat het bonte zevenblad de brave, in alles aantrekkelijkere tegenhanger is van het gewone zevenblad en dat je deze zonder problemen in je tuin kunt planten. Hij woekert misschien een beetje minder, maar voor de rest is hij geen haar beter. Eenmaal geplant is het net zo’n drama om er weer vanaf te komen als het uiteindelijk toch een beetje uit de hand loopt. Enige bezinning is dan ook wel op z’n plaats, zeker als je tuin bescheiden van formaat is.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten