Dahlias combineren

in de vaste plantenborder

DahliaShera van den Wittenboer

Voor de dahlia hoeft allang geen lans meer gebroken te worden. Die ooit als ouderwets en opzichtig beschouwde boerenbloemen zijn al jaren ronduit populair. Daar is dit artikel dan ook helemaal niet voor bedoeld. De dahlia, die heerlijke boeketbloem en onuitputtelijke nazomer-kleurbrenger, verkoopt zichzelf wel. Helemaal als je een flinke moestuin hebt met ruimte voor een paar bedjes dahlia’s in woeste kleuren. Heb je dat niet, dan wordt het toch snel een uitdaging, want welke plantengek heeft er nu een gat van een kleine vierkante meter beschikbaar voor een reus die pas in juli begint te bloeien? Tips en inspiratie!

Dit artikel schrijf ik een beetje als reminder voor mezelf, want ik heb de laatste drie jaar zelf helemaal geen dahlia’s meer in mijn vaste plantenborders geplant. Er stonden er steeds genoeg op de moestuin om van te plukken en in mijn eigen tuin stond meer dan voldoende in bloei. Dit jaar, met die riante hoeveelheden regen die gevallen is, is dat wat anders en doet vooral het bladgroen het uitmuntend. De bloei valt een beetje tegen en de nazomerbloeiers die in mijn tuin staan, konden de concurrentie met al dat blad moeilijk aan en zijn daardoor wat onderontwikkeld gebleven. Op de prairie, waar de meeste nazomerbloeiers vandaan komen, zijn ze op alles voorbereid, begrazing, hete zon, droogte, brand, maar niet op welig tierende concurrentie (zie ook http://wroeten.nl/tuin/prairieplanten/). Daar hoef ik dit jaar dus niet al te veel van te verwachten.In de herkansing

En om een lang verhaal kort te maken: ik mis de dahlia’s in mijn borders! Zon of regen, ze bloeien wel en ze hadden mijn tuin een flinke boost kunnen geven, als ik tenminste maar zo slim was geweest om ze te planten dit jaar. Maar helaas, ik was niet zo slim en gebruikte de ‘gaten’ in mijn border om er heel veel papavers te zaaien (zie zaden giveaway). Dat was ook heel fijn, maar die zijn inmiddels uitgebloeid. Volgend jaar ga ik het anders doen. Gelukkig hoef je dahlia’s helemaal niet in grote aantallen te planten voor een beetje effect, zodat ik niet hoef te kiezen tussen papavers of dahlia’s. Ik doe gewoon beide.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten