Dahlias combineren - 2

in de vaste plantenborder


Dahlia’s in de border

Net als bij andere plantensoorten heb je ook dahlia’s in soorten en maten. Sommige plant je als 40-50cm hoge bodembedekker, andere worden reusachtig, richting de 1,5-2m hoog en beslaan 1m2 in oppervlak. De ene dahlia is een perfecte plukbloem die het minstens een week volhoudt, de ander pluk je beter niet, omdat ‘ie na een dag al zo’n beetje verwelkt. Voor de border is in principe dat hele scala geschikt, maar in de kleinere tuin is het wel aan te raden om niet de enorme reuzen te kiezen. Je kijkt dan tot juli tegen een uitdijende groene massa blad aan die je, vanwege de hoogte, ook nog flink zult moeten stutten. In een grote border kun je zo’n gigant wel kwijt achter andere hoge, vaste planten.Opzichtig of natuurlijk

Helemaal ‘natuurlijk’ oogt een dahlia zelden, maar er zijn wel heel veel gradaties. Van de extravagante cactusdahlia’s met bloemen met een doorsnede van 15-20cm tot de elegante enkelbloemige mignon of topmixdahlia’s. Ook de botanische Dahlia merckii is een interessante borderplant, met een enigszins stervormige, grote, enkele bloem. Verder zijn de donkerbladige dahlia’s heel geschikt, omdat het blad ook voor de bloei al de moeite waard is. Deze combineren goed in natuurlijk ogende beplantingen met grassen.

Daarnaast zijn de bol- en pompondahlia’s, al zien ze er misschien wat kunstmatig en stijfjes uit, heel geschikt voor de border, doordat ze zo sterk architectonisch zijn van vorm. Onder de waterlelie-dahlia’s zijn soms heel bijzondere kleurcombinaties binnen één bloem te vinden, bijvoorbeeld zalm met geel, waardoor je ze kunt gebruiken om spannende kleurcombinaties te maken. Het is over het algemeen makkelijker om de eenvoudigere bloemvormen te combineren in de border, maar wie durft kiest een opvallende cactusdahlia. Laat je inspireren door de voorbeelden.


Dahlia’s aanschaffen

Dahliaknollen kun je doorgaans vanaf ongeveer december bestellen bij gespecialiseerde dahliakwekers of bloembollenhandelaren. Een prima optie, maar net zo leuk (en goedkoper!) is het om een bezoekje te brengen aan de verkoopdagen van een dahliavereniging in de buurt. De meeste dahliaverenigingen houden verkoopdagen voor stekken en knollen. Dat is meestal in het voorjaar, maar soms ook in het najaar. Dan is er alleen verkoop van knollen, geen stekken. Kijk op de site van de Nederlandse Dahliavereniging voor de lijst met verenigingen (even naar beneden scrollen voor de lijst).


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten