Daucus carota

Worteltjes in je border

Daucus carotaShera van den Wittenboer

Het is al lang niet meer ongewoon om, puur voor de sier, groenten in de border te zetten. Vrolijk gekleurde snijbieten, extravagante rabarber en majestueuze kardoen hebben inmiddels een plek verworven in onze siertuin. Ook sierkool, aardbeien en vruchtboompjes vonden hun weg van de moestuin naar de border. In dat kader is het toch wat vreemd dat het overbekende en zo charmante worteltje, Daucus carota subsp. sativa, het doorgaans nog altijd moet doen met een plekje in een keurig geschoffeld moestuinbed waar ze, in rijtjes geplant, afwachten tot de oogsttijd is aangebroken.

Jammer, jammer, want ze zijn om zoveel meer redenen de moeite waard dan om hun smaak alleen. Het frisgroene, diep ingesneden loof combineert mooi met onder andere grijsbladige planten. En als je nu ook nog eens vergeet - per ongeluk of expres - om de wortels aan het eind van het seizoen te oogsten, wordt het allemaal nóg verrassender. In dat geval word je het jaar erop namelijk getrakteerd op uitbundige bloemen.

Misschien vraag je je af wat je je voor moet stellen bij bloeiende wortelplantjes. Het antwoord is simpel: de bloeischermen van de tuinwortelen zijn nauwelijks te onderscheiden van die van Daucus carota subsp. carota, de wilde peen die bermen en wildbloemenweide zomers maandenlang omtovert in een witte bloemenzee. Nu is die wilde peen door zijn sierlijke kwaliteiten op zich ook een waardige kandidaat voor de border, ware het niet dat hij een wat onaangenaam trekje heeft.

Deze bon-vivant lijdt namelijk aan territoriale driften en wil daardoor nog wel eens wat meer terrein innemen dan hem eigenlijk was toebedeeld. In een natuurlijke tuin is dat niet zo’n probleem, maar deze Wortel de Veroveraar kan diegenen, die liever baas blijven in eigen tuin, misschien koude rillingen bezorgen. Houd je het in dat geval maar bij de gewone tuinwortelen, want die bloeien net zo mooi en woekeren veel minder.

Onder de gecultiveerde wortelen, alle afstammelingen van de wilde peen, vind je bovendien enkele bijzondere exemplaren. Zo bloeit Daucus carota ‘Dara’ met bordeauxrode in plaats van witte bloemschermen. Deze variëteit is pas recentelijk ontwikkeld voor de snijbloemenindustrie, waardoor hij nog wat moeilijk te verkrijgen is.

Een ander veelbelovend worteltje is Daucus carota ‘Purple Dragon’. Deze paarsgekleurde wortel bloeit met lavendelkleurige bloemschermen.

Een tip voor wie het allemaal niet snel genoeg kan bloeien: Zaai in het voorjaar eens Ammi majus (Groot akkerscherm). Deze eenjarige plant vormt weliswaar geen eetbare wortelen, maar bloeit daarentegen nog diezelfde zomer met grote, witte schermen die een bijzonder grote gelijkenis vertonen met de bloemen van Daucus carota.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten