Echinops

kogeldistel

EchinopsShera van den Wittenboer

Met hun robuuste uiterlijk en respectabele hoogte kan de kogeldistel het beste achterin de border geplant worden. Het is een architectonische plant met een lange sierwaarde. De planten bloeien over het algemeen vanaf juni/juli tot september. De kogelronde bloemen laten na de bloei indrukwekkende zaaddozen na die de hele winter overeind blijven. Mooi in combinatie met siergrassen!

Kogeldistels zijn goede nectarproducenten en trekken dus veel vlinders en bijen aan. De bloemen doen het bovendien ook nog eens heel lang op de vaas. Voor de tuin zijn er drie algemeen verkrijgbare soorten, E. ritro, E. bannaticus en E. spaerocephalus. Van deze drie soorten zijn er verschillende cultivars in omloop die verschillen in bloemkleur en hoogte.


De mooiste kogeldistels voor de border

Echinops ritro is ongetwijfeld de bekendste soort voor de border. Deze soort wordt 1m hoog en heeft grijsblauwe bloemen. Er bestaan ook cultivars zoals ‘Veitch’s Blue’, waarvan de bloemen nog iets blauwer zijn dan van de soort. Veitch’s Blue wordt ca 80cm hoog.

Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ is staalblauw, net als ‘Veitch Blue’, maar wordt iets hoger, ruim 1.20m.

Echinops spaerocephalus is een echte reus met zijn lengte van 1.80m. Deze soort heeft kleine kliertjes op de bladeren. De bloemen zijn grijzig van kleur. De variëteit ‘Artic Glow’ bloeit vrijwel wit en blijft een stuk lager dan de soort (ca. 80cm).


Verzorging

Echinops kan tegen droogte, maar groeit weelderiger op doorlatende, vochthoudende grond. Meng voor het planten flink wat compost of goed verteerde stalmest door de bodem om de bodem zowel vochthoudender als beter doorlatend te krijgen. Kijk voor verdere verzorging bij het hoofdartikel over distels.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten