Equisetum

Oeroude overlevers

EquisetumShera van den Wittenboer

De bekendste telg uit de paardenstaartfamilie, of equisetacea, is ongetwijfeld heermoes, ofwel Equisetum arvense. Dit plantje heeft een heel legertje bijnamen waaronder kwadenaard, koevergif en de veelgebruikte bijnaam akkerpest. Ze klinken allemaal niet erg vriendelijk en dat is dan zelfs wat zacht uitgedrukt. Met zijn hardnekkige woekergedrag maakt hij zich bij tuiniers en akkerbouwers niet erg geliefd. Hij breidt zich zowel bovengronds uit via sporen als ondergronds via diepe wortelstokken. Wie het eenmaal in de tuin heeft, komt er nog moeilijk vanaf. Ik durf haast te zeggen dat de heermoes nog een graadje lastiger is dan zevenblad en die bezorgt tuiniers al kippenvel bij het lezen van de naam alleen.

Goed, Equisetum arvense kent ook nuttige kanten. Zo kunnen de ruwe plantdelen uitstekend dienst doen als pannenspons (handig op de camping) en werkt een aftreksel van heermoes prima als biologisch afweermiddel tegen meeldauw en sterroetdauw. Ook is de plant in staat om via zijn lange wortels mineralen op te nemen tot diep in de bodem die weer vrijkomen zodra de plant op de composthoop is beland. Daarnaast zal heermoes bij kinderen zeker in de smaak vallen. Geen enkel ander plantje kun je immers van top tot teen ontleden om de verschillende onderdelen daarna weer als een puzzel in elkaar te schuiven. Ik wil alleen maar zeggen dat er zeker mogelijkheden zijn om er het beste van te maken als deze plant onverhoopt toch in je tuin terecht is gekomen. Toch moet je wel een erg grote kindervriend zijn om Equisetum arvense moedwillig in uw eigen tuin te planten. Ik zou het in ieder geval niet aanraden.


Oeroude overlevers

Het geslacht equisetum, dat de aarde al meer dan 350 miljoen jaar bevolkt, heeft echter ook een aantal andere soorten voortgebracht die, met enige voorzorgsmaatregelen, wél echte aanwinsten voor de tuin kunnen zijn. De soort die wordt aangeduid met de bijnaam reuzepaardestaart, Equisetum telmateia, is één van de indrukwekkendste paardenstaarten. Hij heeft prachtige, groenblijvende stengels met daaraan kransen met flinterdunne, groene bladsliertjes, net als heermoes, maar dan in reuzenformaat. Op een vochtige plek kan hij een hoogte van maar liefst 2m bereiken. Een andere bijzonderheid is Equisetum hyemale var. robustum die bijna net zo hoog wordt als de Equisetum telmateia, maar waarbij de groene bladsliertjes ontbreken.

Equisetum scirpoides of dwergholpijp heeft met zijn hoogte van slechts 30cm misschien niets reusachtigs, maar hij doet qua uiterlijk beslist niet voor zijn grote broers onder.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor maandag 14 oktober 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten