Equisetum - 2

Oeroude overlevers

Verzorging en standplaats

Alle equisetumsoorten gedijen het best in vochtige grond en daarmee zijn ze zeer geschikt als oeverbeplanting bij een vijver of een van nature wat natter deel van de tuin.

Ze staan het liefst in volle zon of lichte schaduw. Onder de juiste groeiomstandigheden kunnen equisetums nogal gaan woekeren. Ze kunnen dan ook het beste in een grote speciekuip of betonnen bak geplant kunnen worden, zodat hun groeikracht binnen de perken gehouden kan worden.

Equisetum scirpoides woekert overigens beduidend minder dan de andere soorten. Equisetums zijn bij tuincentra te vinden op de afdeling vijverplanten.  1. Equisetum hyemale var. robustum, reuzeschaafstro, wordt bijna 2m hoog en heeft fraaie, architectonische, groene stengels van 2 tot 4cm doorsnede. De stengels blijven 2 tot 3 jaar groen

  2. Equisetum pratense, veldpaardenstaart, groeit in vochtige weilanden, langs bosranden en in greppels. De plant wordt ca. 40-50cm hoog. De soort lijkt wat op E. sylvaticum, maar heeft onvertakte zijtakken. E. pratense breidt uit zich via wortelstokken.

  3. Equisetum ramossisimum var. japonica, Japanse holpijp, is in de handel meestal  verkrijgbaar onder de naam Equisetum japonicum. Deze soort wordt tot 1,5m hoog en heeft frisgroene stengels. In het tweede jaar vormen sommige stengels zijtakken.

  4. Equisetum scirpoides, dwergholpijp, is de kleinste telg van de paardenstaartfamilie. Met een hoogte tot ca. 30-40cm is dit een geschikte bodembedekker op vochtige grond, bijvoorbeeld langs een vijverrand.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten