Eryngium

Kruisdistel

EryngiumShera van den Wittenboer

Hoewel kruisdistels op echte distels lijken, zijn ze eigenlijk helemaal niet aan elkaar verwant. Echte distels zijn leden uit de compositenfamilie, waar bijvoorbeeld ook margrieten toe behoren, terwijl kruisdistels behoren tot de schermbloemigen. Desondanks groeien ze onder vergelijkbare omstandigheden als echte distels en houden ze eveneens van droge voeten en volle zon.

De verschillende soorten uit de kruisdistel-familie (Eryngium) verschillen van uiterlijk, maar zijn vrijwel zonder uitzondering opvallend. De fraaie bladrozetten verschijnen al vroeg in het jaar. Ze bloeien vervolgens lang, doorgaans vanaf juli tot eind augustus. De zaadhoofden die overblijven na de bloei zijn mooi en tot slot hebben alle eryngiums ook nog een fraai wintersilhouet. Hun extreem lange sierwaarde maakt het waardevolle tuinplanten. De meeste kruisdistels zijn helaas niet langlevend, maar zaaien zich meestal wel redelijk uit.


De mooiste kruisdistels voor de border

Eryngium maritimum (de blauwe zeedistel) komt in ook in het wild voor en is aan te treffen in het kustgebied. Het is een mooie distel met staalblauwe schutbladeren. Hij wordt zo’n 30cm hoog.

Eryngium giganteum is tweejarig, maar zaait zichzelf gemakkelijk uit. De plant heeft grote, grijszilveren bloemen en dito schutbladeren op ca. 70-80cm hoge stelen. De zaadhoofden blijven ook na de bloei nog heel lang mooi. Het is een architectonische plant die zich goed laat combineren. Er zijn diverse cultivars te koop. De bekendste is ‘Miss Wilmott’s Ghost’. E. giganteum kan ook goed gezaaid worden, maar alleen als het zaad echt vers is, want het blijft niet lang kiemkrachtig.

Eryngium alpinum, de alpendistel, heeft de meest felblauwe kleur van alle eryngiums en is een must voor de liefhebber van knalblauw.

Eryngium planum wordt tussen de 100-120cm hoog en heeft een lichtblauwe zweem. ‘Blauer Zwerg’ is een kleinere cultivar die tussen de 60-80cm hoog wordt. Deze heeft felblauwe schutbladeren en stelen.

Eryngium bourgatii blijft wat lager en wordt ca. 50-60cm hoog. De plant is grijsblauw. Officieel niet langlevend, maar op zandgrond toch redelijk betrouwbaar.

Eryngium tripartitum is zo rijk vertakt dat deze kruisdistel met zijn vele staalblauwe bloemen heuse heuvels vormt.

Eryngium yuccifolium heeft blad dat aan dat van een yucca doet denken. De witte bloemhoofden staan op stijve, ruim 1m hoge stelen. Deze stijlvolle plant laat zich goed combineren, zowel in een border met grijs-, zilver- en wittinten als in een border met knalkleuren.


Verzorging

Kijk voor verzorging bij het hoofdartikel over distels


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten