Fluitenkruid - 2

Alleen voor berm en bosrand?

De nakomelingen zijn overwegend donkerbladig. Groenbladige zaailingen kun je eventueel verwijderen om nakomelingen zo donker mogelijk te houden. Je kunt de groene en donkere exemplaren aan het begin van het seizoen al makkelijk van elkaar onderscheiden, omdat de jonge zaailingen direct al donker gekleurd zijn.


Bordercombinaties met fluitenkruid

Fluitenkruid is een uitstekende weefplant die moeiteloos allerlei planten met elkaar kan verweven. De witte bloeikleur en het transparante uiterlijk maken ’t een makkelijke combinatiepartner voor allerlei planten die onder min of meer vergelijkbare omstandigheden gedijen (dus licht beschaduwd en een beetje vochtig).



Standplaats en verzorging

Fluitenkruid gedijt het best op een koele, licht beschaduwde en vochtige plek. Hoe zonniger de standplaats, des te vochtiger moet de bodem zijn om fluitenkruid te laten gedijen.

Doordat de plant zich uitzaait, zal ‘ie uiteindelijk zelf z’n optimale plek wel kiezen. Soms dwars tegen de verwachtingen in. Ik heb (of had) de plant in mijn kurkdroge voortuin waar ik nooit sproei én in mijn boomrijke, licht beschaduwde achtertuin.

In de voortuin zaait ie zich uit - hoewel ze daar nooit weelderig uitgroeien, maar in de achtertuin is ‘ie verdwenen, overwoekert door alle nog weelderige bosrandplanten. Zo kan het dus ook lopen.


Fluitenkruid plukken voor op de vaas

Fluitenkruid is - als het eenmaal bloeit - zo mooi dat je je tijdens een fietstochtje op een zonnige dag gemakkelijk laat verleiden tot het plukken van een flinke bos vol om er dan bij thuiskomst achter te komen dat de weelderige bos zijn glorie heeft verloren en ook op de vaas niet meer tot leven te wekken is.

Midden op een zonnige dag bloemen plukken is per definitie niet zo optimaal voor een lang vaasleven, maar bij planten met een holle stengel, zoals fluitenkruid is het helemaal geen goed idee.

Pluk ze ’s ochtends vroeg op een plek zo dicht mogelijk bij huis en zet ze meteen op water. Knip de stengels onder water nog een keer af, zodat eventuele luchtbellen die de capillaire vaten kunnen verstoppen, worden afgesneden. Op die manier heb je veel langer plezier van je boeket.

Fluitenkruid is overigens een echt buitentafelboeket. Dat staat lekker landelijk en je voorkomt er ook mee dat je binnen je eettafel onder het stuifmeel, bloemblaadjes en insecten hebt zitten.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 29 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten