Een gezamenlijke tuin

je tuin delen met anderen

(c) Tuinatelier Herman en VermeulenTuinatelier Herman en Vermeulen

Als tuinontwerper is het bijzonder om een gezamenlijke tuin te ontwerpen. Anders dan bij een tuin met een eigenaar, heb je te maken met verschillende opdrachtgevers die er allemaal anders in kunnen staan. Natuurlijk hebben ze een gezamenlijke wens, de tuin, maar het beeld dat ze daarvan hebben kan nogal verschillen en op veel manieren worden ingevuld.

Aan de tuinontwerper de taak om eerst die wensen en droombeelden op tafel te krijgen. Dat kan heel functioneel zijn, zoals de wens om een extra grote eettafel of een schommel in de tuin te zetten, maar het kan ook een sfeer zijn.

Zo willen de bewoners van een tuin waar we momenteel aan werken dat de beplanting vooral weelderig is, met veel bloemen. Maar wel van het soort waar de kinderen zonder al te veel schade een keer door heen kunnen rennen. Een andere woongroep wilde juist verschillende plekken waar je rustig kunt zitten, in je eentje of met een hele groep.

Vaak is het flink puzzelen en doorvragen om de juiste sfeer en invulling te vinden waarin de verschillende bewoners zich kunnen vinden. Maar juist die gesprekken en puzzels maken het ontwerpen van een gezamenlijke tuin zo boeiend.


Onze eerste gezamenlijke tuin: Schoolpleintuin

Sinds 2010 woont architect en tuinontwerper Marilène Vermeulen in een oud schoolgebouw uit 1916, in Rotterdam-West. In deze voormalige school zijn negen appartementen gebouwd. Marilène: “We hebben er zeker vier jaar plannen, wachten, bouwen en klussen ingestopt voor het zover was. Het zijn heerlijke woningen geworden waar we met veel plezier wonen.” Het eerste jaar hebben de bewoners vooral gewerkt aan de woningen, daarna was de tuin aan de beurt.

Het lege schoolplein was al bijzonder voor er ook maar een plant in gezet was, vanwege de prachtige 100 jaar oude plataan. Om er vervolgens een gezamenlijke tuin van te maken moest er heel wat gebeuren.

Marilène: “Buurman Joost Brands en ik hebben samen het ontwerp gemaakt, het beplantingsplan heb ik daarna uitgewerkt. De tuin is door alle bewoners gezamenlijk aangelegd, een proces dat nog niet afgerond is. Nog steeds wordt er elk jaar een nieuw deel aangepakt. We gaan ondertussen de vierde zomer in en de tuin is goed gegroeid.”


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten