Heesters vermeerderen

met de aflegmethode

RododendronShera van den Wittenboer

Heel veel heesters zijn goed te vermeerderen via de aflegmethode. Dit is een heel eenvoudige manier van stekken waar je, als je de stappen op de volgende pagina hebt gevolgd, praktisch geen omkijken meer naar hebt.

De stek wordt namelijk gewoon door de moederplant van vocht en voedingstoffen voorzien totdat hij een eigen wortelstelsel heeft gevormd. Als de stek eenmaal goed is geworteld, kun je ‘m afsteken van de moederplant en verplanten naar een andere plek.

Er zijn veel heesters die met deze methode vermeerderd kunnen worden. Eigenlijk geldt als enige voorwaarde dat ze takken vormen die soepel genoeg zijn om naar de grond gebogen te kunnen worden. Als uw heester alleen bovenin nieuwe uitlopers maakt, kunt u hem stimuleren ook onderaan uitlopers te maken door de buitenste takken flink terug te snoeien.

Deze methode is niet alleen geschikt om heesters te vermeerderen. Ook veel (zomerbloeiende) klimplanten kunnen zo heel eenvoudig gestekt worden. Eén lange uitloper van een klimmer kan zelfs aan aantal keren afgelegd worden, simpelweg door deze op meerdere punten in contact te laten komen met de grond.Geschikte kandidaten

Klimplanten
· Lonicera
· Wisteria
· Passiflora
· Parthenocissus
· Clematis
· Campsis
· Ampelopsis

Heesters
· Rhododendron
· Buddleja
· Hydrangea
· Viburnum
· Cornus
· Corylopsis
· Magnolia


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten