Inheemse planten

Ecologische gatenkaas?

Inheemse plantenShera van den Wittenboer

Bij sommige eco-puristen komt er geen exoot de tuin in. Alles inheems is het motto. Daar zit wel wat in. Het inheemse sortiment is sowieso een ‘veilige’ keuze voor eenieder die een beetje hart voor de natuur heeft, maar het beperkt de soortkeuze wel aanzienlijk.

Daarnaast zijn inheemse planten niet bepaald plaagvrij. Ecologisch waardevol houdt in dat het niet alleen om fraai kijkgroen gaat. Het betreft bijvoorbeeld waardplanten voor rupsen, wat betekent dat je wel bereid moet zijn om tegen de nodige vraatschade of door spinselmot ingepakte planten mag aankijken. Hoe ver gaat je liefde voor de natuur dan?

Onder inheemse planten verstaan we planten die van nature al sinds zeer lange tijd in ons land voorkomen en die zich op spontane wijze (zonder menselijke invloeden) hebben gevestigd.



Een ‘zeer lange tijd’ is hier een rekbaar begrip. Niet alleen planten die zich hier na de laatste ijstijd hebben gevestigd vallen hieronder, maar ook veel stinsenplanten - een verzamelnaam voor planten die vanaf de middeleeuwen tot halverwege de vorige eeuw werden ingevoerd om aan te planten op landgoederen, buitenplaatsen en boerenhoven - behoren inmiddels tot het inheemse sortiment.

De bekendste is ongetwijfeld het sneeuwklokje Galanthus nivalis, dat afkomstig is uit Zuid-Europa, maar inmiddels tot de inheemse flora wordt gerekend. Veel stinsenplanten zijn inmiddels ‘ingeburgerd’ en verspreiden zich ook in het wild.


1 - 2 - 3 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor maandag 14 oktober 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten