Krokus en co

prille voorjaarsbodes

KrokussenShera van den Wittenboer

Nu de vorst verdwenen is, bulderen de bollen de grond uit. Een grootscheepse inhaalslag is aan de gang. Een beetje zonneschijn is al genoeg om de honderden krokussen in mijn bloemenweitje open te laten gaan. Ik ben in één klap van mijn winterblues verlost. Wat wil een mens nog meer?

Dé krokus bestaat niet. Daarvoor zijn er teveel verschillende soorten die afkomstig zijn van even zoveel verschillende regio’s met elk weer hun eigen groeicondities. Veel daarvan komen uit bergstreken met extreme omstandigheden zoals snoeihete, droge ’s zomers. Ikzelf ben geen verzamelaar, slechts een ‘fan’ en houd het meest van de krokussen die probleemloos in ons klimaat gedijen. Wat heb je er anders aan? Ik wil krokussen die wild en uitbundig verwilderen, die niet persé een hete zomer nodig hebben om te bloeien en die niet elk jaar opgenomen en opnieuw verplant hoeven te worden. Teveel gedoe, dus doe mij maar de no-nonsense gevallen die het hier zonder kunstgrepen probleemloos doen. Die zijn er namelijk genoeg.


Goede krokussen voor ons klimaat

Crocus vernus staat aan de basis van de Hollandse krokus, de grootbloemige paarse krokussen die we hier in bulkverpakking kunnen kopen. Crocus vernus groeit van nature in graslanden, struikgewas of open bossen.

Crocus chrysantha is een tweede topper. Deze komt oorspronkelijk uit net iets schralere gebieden, waar ie groeit op grazige of kale berghellingen in volle zon. Het is een uitbundige bloeier die vaak meerdere bloemen per bol geeft. De soort is geel, maar er zijn allerlei cultivars in andere kleuren. De bloei begint meestal een week of twee eerder dan bij de grootbloemige krokus.

De boerenkrokus, Crocus tommasinianus, groeit oorspronkelijk op beschaduwde berghellingen of in bossen en doet het prima in kort gehouden gras in lichte schaduw. Het is een stinsenplant die heel gemakkelijk verwildert, zowel uit zaad als door ondergronds nieuwe bollen te produceren. Daardoor vormt deze krokus steeds grotere groepen en kan zich soms bijna als onkruid gaan gedragen.

Crocus sieberi is hier ook nog wel makkelijk verkrijgbaar, maar is net iets minder gemakkelijk dan voorgaande soorten. Een hete, droge zomer is eigenlijk wel een must. Ze gaan dan in zomerrust.

Daarnaast zijn er nog wat andere soorten of cultivars die het hier goed doen. Zo doet Crocus etruscus ‘Zwanenburg’ het hier in ons wat vochtige klimaat prima, ook in lichte schaduw, net als C. flavus en C. versicolor. Een warme, droge zomer is welkom, maar niet noodzakelijk.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 29 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten