Kunstmest
7 redenen om het niet te gebruiken
Kunstmest heeft - sinds de introductie ervan - bijgedragen aan het feit dat we in de westerse wereld sinds al decennia geen voedseltekorten meer hebben. Tot zover het succesverhaal, nu de keerzijde.
Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een reactie van een lezeres op een vorig artikel over bemesting waarin ik, volgens haar, best wat kritischer mocht zijn over het gebruik van kunstmest. En daarin heeft ze zeker een punt. Het massaal gebruik van kunstmest vormt namelijk een enorme, wereldwijde bedreiging voor het milieu. Vandaar een aanvullend artikel om duidelijk te maken waarom je kunstmest voortaan écht liever links laat liggen.
1: Risico op overbemesting
Planten hebben weliswaar alle mineralen nodig die aanwezig zijn in kunstmest, maar slechts in afgepaste hoeveelheden die per plant verschillen. Als je teveel geeft, wordt dit niet opgenomen door de plant. Organische meststoffen, zoals compost, houden een eventueel overschot aan mineralen (langer) vast en geven over een langere periode steeds een beetje af. De mineralenbalans blijft beter in evenwicht en het risico op overbemesting is veel kleiner. Met compost is overbemesting uitgesloten, maar met andere ammoniakrijke, organische meststoffen, zoals stalmest of kippenmest, moet je evengoed opletten dat je niet teveel geeft.
2: Schade aan planten
Bij meststoffen is het zeker geen kwestie van ‘baadt het niet dan schaadt het niet’. Een tekort is weliswaar niet goed voor je planten, maar een overschot is dat ook niet. Van een teveel aan meststoffen, met name stikstof, gaan planten een extreme bladmassa produceren. Dat lijkt heel wat, maar die planten zijn nergens tegen bestand. Een droge periode kan funest zijn, omdat het vele blad wel water verdampt, maar er ondergronds niet voldoende wortels zijn om in het watertekort te voorzien. Ook zijn planten vatbaarder voor andere ziekten. Een teveel aan fosfor in de bodem kan de opname van andere sporen en mineralen bemoeilijken. Ook kan een teveel aan meststoffen in de bodem de bodemstructuur om zeep helpen, waardoor planten bijvoorbeeld minder diep wortelen of de bodem zijn vochtvasthoudend vermogen verliest.