Langbloeiers - 2
Nog lang niet uitgeblust
Het ‘geheim’ achter de lange bloei
In de natuur is het zaak om te zorgen voor nakomelingen. Daar wordt alle energie ingestoken. Het gaat erom om op het juiste moment, wanneer bestuivers actief zijn, optimaal te bloeien. Een langbloeier lijkt een andere tactiek te volgen, meer een ‘verdeel en heers-strategie’, simpelweg zo lang mogelijk bloeien, dan moet het toch een keer lukken (voor zover planten überhaupt in staat zijn tactische overwegingen te maken ;). In de natuur zou zo’n plant het doorgaans afleggen tegen efficiëntere planten, behalve wanneer door extreme (weers)omstandigheden er een lange periode écht geen bevruchting mogelijk was.
Alleen hebben we het hier niet over ‘de’ natuur, maar over onze tuin, die – al zijn we graag in de illusie dat het echte natuur betreft – toch op z’n minst gestuurde natuur mag heten. Het gros van de meest waardevolle langbloeiers voor de tuin, zoals Geranium ‘Rozanne’ en ‘Orion’, of Erysimum ‘Bowles Mauve’, bloeien zo lang omdat het hybride-kruisingen betreft met een genenpool die dusdanig afwijkt van hun soortgenoten dat ze zich simpelweg niet meer kunnen voortplanten via zaad. Ze zijn dus steriel. En er komt dus helemaal geen strategie bij kijken, ze bloeien gewoon door uit pure overlevingsdrang. Niets meer, niets minder. Weten die planten veel dat het er gewoon niet in zit.
Droevig plantenleed, ons ‘geluk’
Tenzij je gelooft dat planten een zeker bewustzijn hebben, hoef je je om dit plantenleed niet zo druk te maken. Ik ken weinig planten die zo veelvuldig - door mensen geholpen - worden vermeerderd als het geval is bij deze populaire langbloeiers. Via weefselkweek in laboratoria, dat wel, maar toch. Als warme broodjes gaan ze over de toonbank bij de kweker en Geranium ‘Rozanne’ is zelfs zo populair dat ‘ie door de RHS en haar leden is uitgeroepen tot tuinplant van de laatste 100 jaar. Hun voortbestaan is dus zeker niet in gevaar. En als je even vergeet dat ze op zo’n kunstmatige wijze geboren worden, kun je gewoon genieten van hun bijzondere eigenschap: die onuitputtelijke bloei.
De beste langbloeiers
Onder de geraniums zijn veel van die langbloeiers te vinden en elk jaar komen er nieuwe bij. Naast de relatief dure, gepatenteerde hybriden, zoals dus ‘Rozanne’, ‘Orion’, ‘Sandrine’, ‘Anne Thompson’ en ‘Crystal Lake’ wil ik Geranium nodosum ook graag noemen. Deze is niet steriel, maar bloeit toch moeiteloos net zo lang door. Het is mijn persoonlijke favoriet voor in de schaduw.
Buiten de geraniums zijn er ook andere plantengeslachten waarbij veel langbloeiers te vinden zijn, waaronder rozen en clematissen. Ik stelde ooit een lijst samen voor een artikel in een tijdschrift. Dat kun je hier downloaden als pdf. De genoemde planten zijn niet uitsluitend steriele hybriden. Er zijn ook planten die ‘van nature’ een lange bloeitijd kennen.
Ik ben altijd geïnteresseerd in andere langbloeiers. Mocht je nog langbloeiers kennen die absoluut een plek verdienen op deze lijst, mail me dan (contact@wroeten.nl).