Prairieplanten

wat van ver komt...

PrairieplantenShera van den Wittenboer

Prairieplanten zijn een regelrechte hype en dat is niet geheel onterecht: het zijn opvallende planten met veel kwaliteiten. Zo bloeien ze over het algemeen heel lang. Verder zijn ze supersterk en zullen zelfs na een halve mishandeling nog dapper herstellen. Ze lenen zich bovendien voor low-maintenance tuinieren. In het vroege voorjaar even de planten terugknippen, is all it takes. Klinkt als een successtory, niet? Dat is het ook, alleen niet op elke grond.

De prairie is een habitat-type dat alleen voorkomt in Noord-Amerika. Prairies worden gekarakteriseerd door lange, hete zomers en droge, koude winters. Begrazing en verbranding (door mensen aangestoken of door blikseminslag ontstaan) vormen een belangrijk onderdeel bij het ontstaan van de prairie-habitat.

Onder deze extreme condities kunnen heesters en boomvormers zich niet ontwikkelen. In plaats daarvan is een rijk ecosysteem ontstaan dat bestaat uit sterke, zonminnende, vaste planten die diep wortelen en daardoor wél in staat zijn om zich onder deze omstandigheden te handhaven.De bodem van de prairies bestaat overwegend uit kalkrijke, goed doorlatende grondsoorten. De hoeveelheid organisch materiaal in de bodem varieert en is afhankelijk van de jaarlijkse neerslag.

Je kunt daardoor dus niet spreken van dé prairie, want er zijn natte, droge en gemiddeld natte prairies.

Ook mag je prairieplanten ook niet allemaal op één hoop gooien, want de ene plant doet het op arme, kurkdroge grond terwijl de ander vochtminnend is.


1 - 2 - 3 - 4 - 5 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten