Prairieplanten - 3

wat van ver komt...


Prairies van de lage landen

Het klimaat in ons land is niet te vergelijken met het klimaat dat heerst in het gebied in Noord-Amerika, daar waar prairies van nature voorkomen. We hebben geen extreem hete zomers, laat staan droge winters.

Dat bij ons de hete zomers ontbreken, is nog niet zo’n breekpunt, zolang we maar onthouden dat de meeste prairieplanten echte zonliefhebbers zijn die geen concurrentie van andere planten verdragen.

Het ontbreken van die droge winters vormt een groter probleem. Dat zit er bij ons immers simpelweg niet in. Op slecht doorlatende grond kunnen we een prairiebeplanting daarom eigenlijk wel vergeten. Op luchtige, goed doorlatende (en bij voorkeur een enigszins humeuze, kalkrijke) grondsoort heeft zo’n beplanting een goede kans van slagen.De ‘pure’ prairie?

Prairiebeplantingen zijn in ons land per definitie uitheems. Het heeft dus geen enkel ecologisch nut om te proberen een ‘pure’ prairiebeplanting te realiseren. Doe gewoon wat je mooi vindt.

Prairiebeplantingen kunnen goed worden aangevuld met planten die niet afkomstig zijn van de Noord-Amerikaanse prairies, zoals Salvia nemorosa, Verbena bonariensis, eryngium, hemerocallis of astrantia.

Kies bij voorkeur voor cultivars als deze sterker zijn dan de oorspronkelijke soort.


Fantastische prairieplanten

Er zijn ontzettend veel prairieplanten die het bij ons probleemloos doen, zoals asters, boltonia, rudbeckia, baptisia, liatris, helianthus, heliopsis, vernonia, veronicastrum, helenium, amsonia, thermopsis, etc. De lijst is echter zo omvangrijk, dat ik liever doorverwijs naar gespecialiseerde bronnen.

De volgende links zijn een goed begin:


« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten