Prairieplanten - 4

wat van ver komt...


Lastiger prairieplanten

Prairieplanten die het proberen waard zijn, maar die wel een gebruiksaanwijzing hebben zijn:

  • Echinacea purpurea - Let vooral op bij nieuwe, nog niet goed geteste introducties. Zie ook Echinacea purpurea

  • Asclepias tuberosa - In Noord-Amerika is het bijna onkruid dat zowel op natte als kurkdroge bodems groeit. Bij ons valt ‘ie ‘s winters vaak weg.

  • Penstemon - Kan slecht tegen natte voeten in de winter. De ene soort blijkt betrouwbaarder dan de andere, maar garanties zijn er niet.

  • Monarda - Vrijwel zonder uitzondering meeldauwgevoelig, maar de mate van gevoeligheid verschilt per cultivar. Meeldauw ontstaat vooral tijdens droge perioden. Op vochthoudende bodems gaat het dus beter.

  • Lobelia siphilitica - Bloeit schitterend blauw, maar is gevoelig voor koude, natte winters. Heeft een vochthoudende bodem nodig.

!NB Ervaringen met genoemde planten verschillen en zijn afhankelijk van regio en grondsoort.Tips voor je eigen prairiebeplanting

Verwijder onkruid voor het planten
Een goed begin is het halve werk: verwijder zoveel mogelijk onkruid vóór het planten. Onkruid, met name de concurrentiekracht ervan, vormt een bedreiging voor een prairiebeplanting zolang deze nog geen aangesloten beplanting vormt.

Verbeter de bodem
Prairieplanten hebben in de eerste plaats een goed doorlatende bodem nodig. Verder stellen de meeste prairieplanten prijs op een kalkrijke, humeuze grondsoort. Alle bodems, zowel arme zandgronden als enigszins zware kleigronden kunnen het best verbeterd worden door er grote hoeveelheden compost doorheen te mengen. Dit maakt zandgronden humeuzer en beter vochthoudend en kleigronden beter doorlatend. Op lichtzure gronden kan wat kalk bijgemengd worden. Als je grond teveel afwijkt van het ideaalbeeld, kun je echter beter kiezen voor een ander beplantingstype.

Plant in groepen
Plant meerdere exemplaren van dezelfde soort in plantgroepen bij elkaar. Ga uit van 6 tot 9 planten per m². Kies bij voorkeur voor planten met een vergelijkbare concurrentiedrift, zodat de één de ander niet overwoekert.

Gebruik grind als mulch
Een flinke laag grind, dolomiet of lavastaan aanbrengen, voorkomt verdamping, zodat de bodem vochtiger blijft. Ook de vorming van onkruid wordt tegengegaan.


« vorige 1 - 2 - 3 - 4 - 5 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten